Новости

Делегация из Республики Абхазия посетила компанию «Боксит»

23.03.2018

На сайте компании "BOKSIT" опубликована новость о посещение делегацией из Республики Абхазия.

http://www.ad-boksit.com/

Предсједник Компаније “Боксит”, мр Рајко Дукић, разговарао је са делегацијом Абхазије, коју је упознао са производним и тржишним потенцијалима Компаније, те указао на могућности привредне сарадње са овом земљом. Гости из Абхазије посјетили су погоне “Бокситове” фабрике намјештаја, за коју су исказали посебно интересовање, те Робну кућу “Боксит”, “Рајков торањ”, Музеј рударства и Парк великана. Делегацију Абхазије предводио је предсједник Привредне коморе ове земље, Гагулиј Генадиј, а састанку је присуствовао и потпредсједник Привредне коморе Републике Српске, Михајло Видић.

Предсједник Компаније „Боксит“, мр Рајко Дукић, рекао је да је, прошле године, са делегацијом Привредне коморе Републике Српске, био у посјети Русији, као и Абхазији и да су том приликом договорили посјету њихове делегације Републици Српској.

-Абхазија је кавкаско приморска земља, призната свега од 6 држава. Године 1992. су се одвојили од Грузије. Имали су један тежак рат и земља је прилично разорена. Главни град је Сухум, на обали Црнога мора. Имају негдје око 240 хиљада становника, површину око 8,5 хиљада километара квадратних. Народ који тамо живи, да не кажем вијековима, него миленијумима, има своју традицију и културу. Приликом наше посјете, били су веома гостопримљиви, имали смо пријем и код њиховог Предсједника и код Предсједника Владе. Имали смо и излете, видјели смо љепоте Абхазије. Прилично је то девастирано и сиромашно, али они држе до себе, врло су поносни људи. Њихова главна производња је вино и сушено воће и поврће, нешто рибе итд. Али имају великог купца, то је руско тржиште. Практично, они су ту на граници са Сочијем, као великим потрошачким центром. Било је договора да они нама понуде неке робе, као што су вино, сушено воће и поврће. Међутим, вјероватно немају довољно, ни за тржиште у окружењу. Они су нама узвратили посјету, као што је и било договорено. Били су у Бања Луци, код Предсједника Републике Српске. Били су добро примљени и одушевљени су боравком у Бања Луци и пријемом у Бијељини. Ја сам имао прилику да, када сам био тамо код њих, да им дам неке наше проспекте и они су били прилично изненађени, са тим што су видјели. А чини ми се данас, када су дошли у нашу Компанију, а обишли смо и нешто од овога што се може обићи за кратко вријеме, прије свега нашу Фабрику намјештаја и масивних плоча, затим Робну кућу, да им покажемо нешто од тог намјештаја, који ми производимо, били смо на Торњу, како би видјели историјат Компаније, били смо у Музеју, показали смо им Парк великана и сликали смо се испред бисте Путина, што је сасвим и логично, они су још више изненађени и одушевљени. 

Видјећемо да ли ће бити неке сарадње. Њих интересује намјештај, али мислим да су они мали потрошачи, објективно. Све у свему, треба се дружити са тим малим и поносним народима. Постоји заблуда да су само велики велики, међутим то није тако. Највећи су они који држе до своје историје, до свога морала, до свога достојанства, који чувају своју слободу, своју традицију, не дирају никога, а на жалост врло често страдају од тих моћних, којима никада није довољно моћи и хоће да покажу како су господари свега и свачега. Ми смо као и народ Абхазије прошли неке те голготе, да бисмо дошли, да кажем, до слободе и самосталности. Зато они цијене Републику Српску, која је не нешто, него много већа, богатија, моћнија, него што многи мисле -рекао је Дукић.

Потпредсједник привредне коморе РС, Михајло Видић, истакао је Компанију „ Боксит“ као примјер једне веома узорне компаније, која остварује значајне и импозантне резултате у укупном привређивању и укупној друштвеној одговорности , према средини у којој живи, ради и послује.

-У Компанији „ Боксит“ се налази један врхунски менађжер , један човјек који има велику енергију, а то је гопсодин Дукић, који је презентирао нашим гостима све оно што се урадило или ради, као и све планове које има Компанија „ Боксит“. Они су одушвљени и задовољни свим овим резултатима, као што смо и ми, из Привредне коморе. Ми знамо и пратимо цјелокупну активност ове Компаније у протеклом периоду и зато увијек радо доводимо наше госте, да покажемо, шта једна моћна Компанија може да уради- рекао је Видић.

 

03.16.2018. Делегация из Республики Абхазия посетила компанию «Боксит».

Президент компании «Боксит» Райко Дукич встретился с делегацией из Абхазии, которая познакомилась с производственным и рыночным потенциалом компании и указал на возможности экономического сотрудничества с этой страной. Гости из Абхазии посетили объекты мебельной фабрики «Боксит», которые вызвали  особый интерес, а также  универмаг «Боксит», «Башню Райко», Горный музей и парк. Абхазскую делегацию возглавлял президент Торгово-промышленной палаты страны Гагулия Геннадий, на встрече также присутствовал вице-президент Торгово-промышленной палаты Республики Сербская Михайло Видич.

Президент компании «Боксит» Райко Дукич отметил, что в прошлом году в составе  делегации Торгово-промышленной палаты Республики Сербская посетил  Россию и Абхазию.

«Визит абхазской делегации стал ответным для Республики Сербская.  Абхазия является кавказской прибрежной республикой, признанная 6 странами. У них была тяжелая война и страна была очень опустошена. Столица - Сухум, которая расположена на побережье Черного моря.  В Абхазии живут около 240 тысяч жителей, площадь около 8,5 тысяч квадратных километров. Люди, которые проживают на территории Абхазии, на протяжении тысячелетий имели свои традиции и культуру. Во время нашего визита они были очень гостеприимны, у нас состоялся прием у президента и премьер-министра. Мы посетили достопримечательности Абхазии. Довольно опустошенные и обедневшие, но они держатся за себя, они очень гордые люди. Их основная продукция - вино, сушеные фрукты и овощи, некоторые виды рыбы и так далее. Но у них большая клиентура  на российский рынок. Республика граничит с г. Сочи и является крупным потребителем российского рынка.

Делегация посетила  столицу Баня-Луку и встретилась с Президентом Республики Сербская.  У меня была возможность передать делегации брошюры компании и они были очень удивлены увиденным. За короткое время они посетили нашу компанию, увидели  фабричную мебель и массивные деревянные панели, а затем мы посетили универмаг, чтобы показать им некоторую часть производимой мебели. Также посетили башню и музеи, чтобы поэтапно рассказать об истории компании.

Посмотрим, будет ли сотрудничество. Они заинтересованы в мебели, но я думаю, что это мелкие потребители. В общем, мне нужно переговорить с этой маленькой и гордой нацией. Существует заблуждение, что только большое государство является богатым. Но самые богатые из них - те, кто придерживается своей истории, своей морали, достоинства, сохранения своей свободы, своих традиций, никого не беспокоит и, к сожалению, часто страдает от тех сильных, которым никогда не хватает власти. Мы подобны народу Абхазии и Голгофы,  говорим о свободе и независимости»- сказал Дукич.

Вице-президент ТПП РС Михайло Видич заявил, что «Боксит» является примером очень образцовой компании, которая добивается значительных и впечатляющих результатов в общей экономике и социальной ответственности за окружающую среду, в которой они живут, работают и делают бизнес.

«В компании «Боксит» превосходный менеджер – это г-н Дукич-человек, обладающий большой энергией, который представил нашим гостям все, что уже сделано и что планируется у компании «Боксит». Мы знаем и следим за всеми действиями этой компании и поэтому всегда рады пригласить наших гостей, чтобы показать, что может сделать мощная компания» - сказал вице-президент ТПП РС Михайло Видич.